fbpx
C-level Cirque Trail
Shana

Shana

De mooiste hikes in Canada

Ga jij ook naar Canada om van de natuur te genieten? Ben je benieuwd naar de mooiste hikes in Canada? Naast het feit dat wandelen een therapeutisch effect heeft – je hersenen maken dopamine aan, een neurotransmitter die werkt tegen onder andere depressie en pijn – is het ook de perfecte manier om de prachtige omgeving te ontdekken. Ik geef je hier de top 3 mooiste hikes in Canada voor een daguitstap mee, met daarbovenop ook tips voor een aantal meer toegankelijke wandelingen.

Lees ook zeker mijn blogs met de mooiste reisroute door Canada en met alle tips over kamperen in dit mooie land!

1. C-LEVEL CIRQUE TRAIL - BANFF

Op de eerste plaats deze pittige hike met waanzinnig mooi uitzicht op Lake Minnewanka. Aan het begin van de wandeling loop je een paar kilometers door bos, waar je langs overblijfselen van een oud kolenbedrijf loopt. Het eerste mooie uitzichtpunt ligt dan ook op een kolenstapel, met een eerste glimp op Lake Minnewanka. Een mooie starter, maar wait till you see what’s still to come!

Je komt langs een aantal omheinde gaten, ooit luchtgaten voor de mijnschachten eronder. Na een stuk klim door het bos kom je aan een rotsachtig dal. Stiekem dachten wij dat dit het einde van de trail was. Tijdens het lunchen op deze plek (met bezoek van heel wat bergmuizen), zagen we mensen vanuit een pad komen. Toch nog niet het einde dus, we gingen door!

Had ik me wel even mispakt aan het laatste stuk haha, het was voor mij echt pittig en steil (zoals je op de foto’s hieronder kan zien). Ik deed hier – aan het tempo van een matige hiker – toch nog zeker 40 minuten over. Maar WAT WAS IK BLIJ dat ik had doorgezet! Ik durf zeggen dat het uitzicht bovenaan de top van de C-level Cirque trail het mooiste uitzicht is dat ik ooit heb gezien; net een schilderij. Neem alsjeblieft de tijd om hier even puur te genieten. Daarna loop je – helaas – dezelfde steile weg weer terug naar beneden, goed voor die kuiten!

Afstand: ongeveer 9 km (laat je niet leiden door deze absolute waarde, door de steile klim leek hij voor ons alleszins langer).
Hoogte: 1920 meter (met een stijging van 450m).

2. SULPHUR SKYLINE TRAIL - JASPER

De Sulphur Skyline Trail start bij de Miette Hot Springs, ik had de hike al bijna geskipped om te gaan pootje baden ;-). Maar ik beloof je, na deze hike ga je éxtra genieten van deze 40° warme hot pools, gevuld met mineraal water vanuit de bergen. Én je hebt hier goede douches, wat ook handig kan zijn als je ergens op een camping staat zonder douches (lees daarover alles in mijn blog over kamperen in Canada). Er bestaat geen twijfel over dat deze tussen de mooiste hikes in Canada hoort!

Het eerste stuk van deze trail loopt tussen de bossen, je hebt weinig uitzicht tot ongeveer 1.5 kilometer verderop. Na een eerste uitzicht over de vallei neemt de stijging stilaan toe. Je komt uit op een vlak stuk; ik raad je ten zeerste aan hier even op krachten te komen voor de laatste (steile! als in – bijna uitschuiven omdat je verticaal naar boven loopt) klim richting de top. Hier zagen wij onze eerste beer, ik had meteen weer extra energie om aan de laatste klim te beginnen! Het laatste stuk is ook glad, de stenen glijden onder je schoenen weg. Goed schoeisel met sterke grip zijn – tenzij je graag ter plaatse trappelt – hier dus een aanrader. 

Op de top geniet je van prachtige 360° uitzichten. Een extra trui is handig, het is koud op de top! Nadien loop je dezelfde weg weer naar beneden, waarna je voor een kleine € 5 van de hot pools kan genieten. Well deserved!

Afstand: ongeveer 8 km (ook hier, mispak je niet: stevige klim dus je loopt dit niet zo maar even in twee uur).
Hoogte: 700m stijging tot op 2050m hoogte op de top.

3. ICELINE TRAIL - YOHO

Deze hike biedt heel wat mooie en gevarieerde uitzichten op watervallen, glaciers, meren en ga zo maar door. Op verschillende plekken heb je zicht op de Takakkaw Falls; met een hoogte van 373 meter de tweede grootste waterval in Canada. Om te starten aan deze hike heb je twee opties:

  1. Parkeren bij het HI Whiskey Jack Hostel, waar je start met een steile klim. Na een aantal steile meters kom je aan de top van de vallei en ga je richting de Takakkaw Falls.
  2. Parkeer bij de Takakkaw Falls. Je rijdt het steile stuk nog voorbij met de auto en start de trail dus met een vlak stuk, je komt hierbij snel bij de Takakkaw Falls.

Er volgt een heel stuk door een open vlakte met losgeslagen puin – het lijkt wel een maanlandschap met hier en daar wat stromend water, veel keien en een pad ertussendoor. Bij de mooie meren kan je af en toe wat uitrusten.

Daarna daal je een stuk af, waar je bij nog meer watervallen en meren komt. Vervolgens kies je of je terugkeert of verder gaat. De Iceline trail wordt vervolgens de Whaleback trail en daarna kan je nog verder via het Twin Falls Circuit, waar je uiteindelijk uitzicht krijgt op de Three Sisters Waterfall. Je kiest dus zelf hoe lang en pittig je deze hike maakt. Ook hier keer je uiteindelijk weer via dezelfde weg terug als waar je gekomen bent. 

Afstand: 14.2 km waarvan zeker de eerste helft goed te doen is qua intensiteit.
Hoogte: 864m

 

KORTERE HIKES

Ben jij geen fanatieke hiker? Ook voor jou is er heel wat te beleven in Canada! Er zijn prachtige plekken die toegankelijker zijn en geen hele dag intensieve inspanning vereisen om een mooi uitzicht te krijgen. Ik geef je hierbij de drie mooiste kortere hikes in Canada:

JOFFRE LAKES

Het Joffre Lakes Provincial Park is gemakkelijk te bereiken en dus toegankelijk voor iedereen. Dit betekent wel dat het erg druk kan zijn, best op tijd vertrekken dus. In minder dan vijf minuten wandel je al bij het eerste meer – Lower Joffre Lake. Voor nog mooiere uitzichten loop je verder naar Middle en Upper Joffre Lake. Dit vraagt wat meer inspanning, vooral omdat het een steil stuk trappen naar boven is. Tot aan Upper Joffre Lake is het vijf kilometer (enkel) en ongeveer 400 hoogtemeters. Wij deden er ongeveer een uur over tot Middle Joffre Lake en dan nog 20 minuten tot Upper Joffre Lake. Het is dus best in een paar uur te doen, maar houd wel rekening met steile traptreden!

Joffre Lakes
Emerald Lake
Emerald Lake

EMERALD LAKE

Persoonlijk vond ik Emerald Lake het mooiste meer van onze reis. Bij aankomst moest ik even in mijn ogen wrijven, zo surreëel. Gelegen bij Yoho National Park, vlakbij het dorpje Field rijd je hier gemakkelijk met de auto naartoe. Ook hier vertrek je best vroeg omwille van drukte. Wij waren er voor 9u en het was al druk, een half uur later stond de parking vol. Ook om te wandelen is het fijn dat er nog niet teveel mensen zijn. De wandeling rond het meer is 5.4 kilometer; de ene helft loop je door de bossen en modder (als het heeft geregend), de andere helft loop je meer in een open vlakte. Je kan hier ook een kano huren om het meer op te gaan!

LAKE LOUISE

Op weg van Yoho naar Banff regende het, waardoor we besloten op een later moment naar Lake Louise te gaan – het ligt slechts 60km van Banff wat in Canadese termen niet ver is. Een paar dagen later was het nog steeds niet erg mooi weer, misschien draagt dat ertoe bij dat Lake Louise minder spectaculair was dan ik verwachtte (of waren het de Instagram foto’s die mijn verwachtingen te hoog de lucht in hadden geschoten?). 

Pas op, Lake Louise is nog steeds erg mooi! Maar ook erg toeristisch en aan de rand van het meer staat een soort ‘Disney-achtig-hotel’ met bijhorende toeristen. We deden de Lake Agnes Trail, ongeveer 7 kilometer met een hoogteverschil van 400 meter. Deze trail geeft je mooie uitzichten over het meer tussen de bergen. Voor een mooie foto van het meer tussen de bergen hoef je de hike niet te doen, een paar minuten wandelen van de parking tot aan het hotel is voldoende ;-)!

Lake Louise

Zo, met deze tips kan je meteen beginnen dromen van de mooiste hikes in Canada. Of je nu een fanatieke hiker bent of een beginnend wandelaar, Canada heeft voor ieders wat te bieden! Zelfs als echte pro heeft dit land heel wat uitdagingen. Aangezien de natuur hier eigenlijk bestaat uit een aaneenschakeling van hikes, kan je met de tent op je rug via backcountry campgrounds de hele omgeving al hikend verkennen.

Interessant? Deel mijn post!

Share on pinterest
Share on linkedin
Share on facebook
Share on whatsapp